Klopt het dat je meer vet verliest bij rustiger lopen (met een lagere hartslag) in vergelijking met snel lopen.
Q: Klopt het dat je meer vet verliest bij rustiger lopen (met een lagere hartslag) in vergelijking met snel lopen.
A: Ik zal eerst wat achtergrond geven omtrent de fysiologie en dan zal ik dieper ingaan op de oorsprong van de claim (voor snel antwoord zie besluit onderaan).
Vet is een goede energiebron voor ons lichaam. Ons lichaam slaat veel vet op om zo in tijden van schaarste voldoende energie te leveren. Vet kan voor een constante energie toevoer zorgen, maar kan niet voor veel energie zorgen in een korte periode.
Koolhydraten daarin tegen hebben we maar beperkt in ons lichaam, denk aan glycogeen (glucose opgeslagen in lever en spieren) en bloedglucose (slechts 4 gram ongeveer). De duur dat koolhydraten het lichaam van energie voorziet is dus maar beperkt (moesten er enkel koolhydraten gebruikt worden). Koolhydraten hebben echter wel de mogelijkheid om snel veel energie te leveren. (afhankelijk van verschillen biochemische processen, maar dat is wat te diepgaand hier). Permanente make up
Als we dan denken aan de hartslag en deze in verhouding zetten met het gebruik van verschillende brandstoffen (alcohol en eiwit erbuiten gelaten). Dan zien we dat het lichaam meer vet zal verbruiken bij een lagere hartslag (want zoals boven gesteld, vet kan voor een lange tijd energie leveren aan een constante stroom maar kan geen enorme grote hoeveelheden energie leveren in een korte tijd). Als de hartslag dus hoger wordt en de inspanning dus lastiger wordt zullen er meer koolhydraten gebruikt worden (wederom om bovenstaande reden, mogelijkheid om veel energie te produceren). Aha dachten vele onderzoekers (en mensen die dit lazen), als je vet wilt verbranden moet je dus rustiger lopen want je verbruikt meer vet!
Klopt dit echter? Zo simpel is het dus niet.
Wat blijkt is dat het vooral draait om de hoeveelheid kcal die tijdens de inspanning verbruikt is. Als je dus sneller loopt (normaal hogere hartslag) zal je meer koolhydraten verbruiken, maar in hetzelfde tijdbestek verbruik je dan ook veel meer kcal.
Denk maar bijvoorbeeld aan 10 min rustig lopen of 10 min hard lopen, wat zal de meeste kcal verbruiken? De 10 minuten hardlopen natuurlijk! MAAR zeggen de onderzoekers, deze kcal komen wel uit koolhydraten en niet uit vet!
En dat klopt, voor een groot deel zullen de kcal uit koolhydraten gehaald zijn in plaats van vet.
Zij hebben echter geen inzicht op de big picture.
In een real life scenario zal er normaal gezien na de inspanning een hoeveelheid voedsel geconsumeerd worden. Ik ga 2 extreme voorbeelden bespreken om mijn punt duidelijk te maken.
Stel: de persoon heeft 30 min rustig gelopen en heeft dus voornamelijk vet verbruikt.
1. De persoon eet na de inspanning een maaltijd die vooral bestaat uit vet.Wat gebeurt er juist: de vetreserves zullen aangevuld worden.
2. De persoon eet na de training een maaltijd voornamelijk bestaande uit koolhydraten. Aangezien zijn glycogeen (zie bovenstaande voor wat glycogeen is) niet verbruikt is zullen de koolhydraten opgeslagen worden onder de vorm van vet want de glycogeenvoorraad zit vol.
Stel het andere voorbeeld, hij doet een inspanning van 30 min, maar deze keer loopt hij hard en is zijn hartslag een stuk hoger.
1. Hij eet na de inspanning een maaltijd vet, dit zal opgeslagen worden onder de vorm van lichaamsvet.
2. Hij eet na de inspanning een maaltijd met koolhydraten. Aangezien hij een deel van zijn glycogeen verbruikt heeft, zal eerst zijn glycogeenvoorraad aangevuld worden. Het (eventuele) resterende van de koolhydraten wordt dan als vet opgeslagen.
BESLUIT:
Het netto effect van de inspanning + maaltijd is bij beiden hetzelfde (voor de vetopslag). Je mag dan tijdens de inspanning met een lagere hartslag misschien meer vet verloren hebben, maar bij een maaltijd sla je daarna meer vet op dan dat je meer koolhydraten verbruikt hebt (en dus een grotere inspanning gemaakt hebt bij een grotere hartslag). Dus zoals ik reeds zei: het netto- effect is hetzelfde.
Er is echter wel een verschil in kcal verbruik per minuut inspanning. Bij een zwaardere inspanning en dus hogere hartslag zal je meer energie verbruiken. Dit zal dus uiteindelijk voor meer vet verlies zorgen dan het rustige lopen (als je tenminste van beiden even lang loopt).
Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut.
Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl